Prestatie
Iedereen in Zaanstad moet kunnen sporten. Sporten heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie en een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Op sportverenigingen ontmoeten mensen met diverse achtergronden elkaar. Sportbeleving versterkt de betrokkenheid van inwoners bij verenigingen. Daarom gebruiken we ons sportkapitaal optimaal: de binnen- en buitensportaccommodaties, het sportverenigingsleven, sporten op en via school en de uitvoerende partij van het sportbeleid, Sportbedrijf Zaanstad.
We stimuleren open sportclubs en richten de openbare ruimte in om bewegen en het tijd en plaats onafhankelijk sporten te stimuleren.
Door de verstedelijking en verdichting van Zaanstad gaan we efficiënt om met de beschikbare ruimte. Dat heeft gevolgen voor de sportvoorzieningen. Mogelijk moeten sportcomplexen worden verplaatst, afgestoten of samengevoegd. Tegelijkertijd ontstaat er door verkoop van grond financiële ruimte om sportfaciliteiten kwalitatief hoogwaardig in te richten. Uitgangspunt bij de verdere ontwikkeling van Zaanstad is dat kwaliteit centraal staat. Niet alleen waar het gaat om ruimtelijke kwaliteit, maar nadrukkelijk ook waar het gaat om kwaliteit van leven, wonen en werken. Een kwalitatief goed voorzieningenniveau en eigentijdse sportaccommodaties dragen bij aan het stimuleren van een gezonde leefomgeving. Bewegen en sporten maken hier onderdeel van uit.
Kwaliteit staat ook voorop bij de herinrichting of bouw van sportparken. Wij willen op die manier ook sportclubs behouden als ontmoetingsplek. We moedigen de verenigingen aan leden en wijkbewoners actief uit te nodigen te komen sporten of betrokken te zijn en blijven bij de vereniging. We stimuleren clubs om met activiteiten die ‘reuring’ veroorzaken, hun leden te behouden en nieuwe leden aan te trekken. We ondersteunen de sport om een laagdrempelig vraag- en buurtgericht aanbod te ontwikkelen gericht op jong en oud (zie ook programma 1).