Prestatie
Zaankanters zijn betrokken doeners. In Zaanstad zijn veel maatschappelijk initiatieven en activiteiten met betekenis voor de directe omgeving en de samenleving. De gemeente wil dit daar waar nodig verder faciliteren, verbinden en stimuleren, en vooral ook waarderen. Daar waar de gemeente het initiatief neemt in beleid of uitvoering, betrekken we ervaringsdeskundigen en direct betrokkenen en laten we ons graag uitdagen door initiatief dat ook bijdraagt aan onze doelen (right to challenge).
In een samenleving die individualiseert, houden we oog voor de mensen die tussen wal en schip vallen. Een Zaanstad waar het prettig wonen, werken en recreëren is, is tegelijkertijd een netwerk van wijken dat de kracht van burgers aanboort. Waarin mensen meer naar elkaar omkijken en niemand van eenzaamheid wegkwijnt in de anonimiteit, maar juist kansen krijgt om mee te doen naar vermogen. Om de Buurtkracht verder te versterken bouwen we coalities in de wijk, die met elkaar werken aan de belangrijkste opgaven in de wijk.
Zaanstad stimuleert, ondersteunt en waardeert haar vrijwilligers en initiatiefnemers. We juichen initiatieven toe die de kracht van inwoners aanboren, zoals Right to Challenge. Wijkmanagement speelt een belangrijke rol bij het verbinden, mogelijk maken en aanwakkeren van maatschappelijk initiatief. Initiatieven komen echter op verschillende manieren 'binnen' bij de gemeente. Als hulpmiddel om gemeentebreed het goede gesprek te voeren met initiatieven, is een ‘Kompas voor Initiatief’ ontwikkeld. Hiermee gaan we komende jaren ervaring opdoen. Jaarlijks zetten we samen met ‘Zaankanters voor elkaar’ vrijwilligers en initiatieven met de wijkwaardering en het jaarlijkse Vrijwilligersfeest in het zonnetje.