Begroting 2019 - 2022

Iedereen kan bijdragen aan krachtige wijken en een dynamische stad

Ondersteunen van buurtcentra al splekken voor ontmoeting en activiteit

Prestatie

Zaanstad heeft 20 buurthuizen die bijna allemaal bestuurd worden door inwoners zelf. De gemeente ondersteunt deze ontmoetingsplekken in de wijk onder meer met subsidie en gerichte advisering. De ondersteuning richt zich op ‘ontzorgen waar nodig’ en ‘doorontwikkelen waar mogelijk’. Buurthuizen zijn vooral geholpen met ondersteuning op maat, want elk buurthuis heeft een eigen verhaal en ontwikkeling.

In 2017 is het buurthuisbeleid zoals dat sinds 2014 wordt uitgevoerd, geëvalueerd. De buurthuizen werken verbindend in de Zaanse buurten en wijken en dragen zo in belangrijke mate bij aan de buurtkracht. Wekelijks komen er meer dan 6.000 bezoekers en zijn er ongeveer 700 vrijwilligers actief. Het buurthuis is een plek in de wijk waar wijkbewoners op een laagdrempelige manier terecht kunnen om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan uiteenlopende activiteiten. Buurthuizen werken verbindend en kunnen de onderlinge sociale contacten in een Zaanse buurt of wijk versterken.

Het gaat over het algemeen goed met de buurthuizen. Tegelijkertijd weegt in het bijzonder de verantwoordelijkheid rond gebouwbeheer de regelgeving en de werving en begeleiding van vrijwilligers bij sommige buurthuizen zwaar. Op die punten worden buurthuizen gericht ondersteund. De gemeente wil bovendien inzetten op versterking van de samenwerking met de Sociaal Wijkteams om activiteiten als dagbesteding, jongerenactiviteiten en inzet op andere maatschappelijke vraagstukken (nog) beter tot hun recht te laten komen. De buurthuizen zijn dus een belangrijke partner in de coalitie in de wijk.

Activiteiten

Ontzorgen buurthuisbesturen

De lijn om buurthuizen te ondersteunen op punten die besturen zwaar vallen, wordt voortgezet, zo mogelijk in collectief verband.

Ondersteunen buurthuizen bij (door)ontwikkeling

Sommige buurthuizen zijn toe aan een volgende stap in hun ontwikkeling. Hiertoe wordt, op maat, gekeken welke ondersteuning op maat de gemeente daarbij kan bieden. Specifiek gaat het om onder meer de volgende buurthuizen:

  • Verzelfstandiging Poelenburcht:  in 2017 is beheer en exploitatie van de Poelenburcht overgegaan van bewoners naar een welzijnsorganisatie. Het streven is om bewoners weer aan het roer te krijgen.
  • Ondersteunen buurthuisbesturen in Krommenie en Westerkoog: in beide wijken staat de buurthuisfunctie onder druk door aanstaande verhuizingen.
  • Onderzoek mogelijke buurthuizen in Zaandam-Zuid: In samenhang met de activiteiten in andere buurthuizen in de wijk wordt bekeken of een nieuwe buurthuisfunctie aan de Wilgenstraat haalbaar is.

Lasten & baten

Lasten

€ 826

18,4 %

Baten

€ 28

10,1 %

ga terug