Prestatie
De gemeente zorgt ervoor dat gespecialiseerde ondersteuning op maat beschikbaar is voor die inwoners voor wie ondersteuning door het eigen netwerk (buren, vrijwilligers, familie) of het sociale wijkteam ontoereikend is. Het gaat om arrangementen die kunnen bestaan uit elementen van individuele begeleiding, dagbesteding, hulp bij het huishouden en beschermd wonen. Maar ook om hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of traplift. Met deze arrangementen kan iedereen zo goed mogelijk meedoen en zo zelfstandig mogelijk wonen. De specialistische ondersteuning wordt ingeschakeld door het sociale wijkteam.
De gemeente contracteert voor specialistische ondersteuning in regionaal verband zorgaanbieders. Zaanstad stimuleert aanbieders met innovatieve vormen van ondersteuning te komen die nog beter aan sluiten bij de behoefte van inwoners. Ook kunnen mensen kiezen voor een persoonsgebonden budget, mits de budgethouder of diens vertegenwoordiger pgb-vaardig is. We blijven onverminderd inzetten op hoge kwaliteit van specialistische ondersteuning. Om de zorg betaalbaar te houden sturen we op een verschuiving van zwaardere naar lichtere ondersteuning, met behoud van maatwerk.
We streven ernaar dat mensen met een psychiatrische achtergrond meer in de wijk kunnen wonen met begeleiding. We gaan op zoek naar mogelijkheden om de uitstroom van Beschermd Wonen te vergroten; dit is deels een huisvestingsvraagstuk binnen de totale woon-opgave in Zaanstad. Beschermd Wonen is alleen voor wie echt 24-uurs begeleiding nodig heeft. We zoeken voor de cliënt de juiste woonvorm en letten daarbij op de relatie met andere bewoners in de wijk.
Voor personen met verward gedrag wordt een sluitende aanpak opgezet. De aanpak zal bestaan uit een meldpunt, triage en inschakeling van de juiste professionals. Indien nodig is een tijdelijke opvang beschikbaar en wordt vervolgens een verder (zorg)traject ingezet.