Begroting 2019 - 2022

Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Specialistische ondersteuning wanneer nodig

Prestatie

De gemeente zorgt ervoor dat gespecialiseerde ondersteuning op maat beschikbaar is voor die inwoners voor wie ondersteuning door het eigen netwerk (buren, vrijwilligers, familie) of het sociale wijkteam ontoereikend is. Het gaat om arrangementen die kunnen bestaan uit elementen van individuele begeleiding, dagbesteding, hulp bij het huishouden en beschermd wonen. Maar ook om hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of traplift. Met deze arrangementen kan iedereen zo goed mogelijk meedoen en zo zelfstandig mogelijk wonen. De specialistische ondersteuning wordt ingeschakeld door het sociale wijkteam.

De gemeente contracteert voor specialistische ondersteuning in regionaal verband zorgaanbieders. Zaanstad stimuleert aanbieders met innovatieve vormen van ondersteuning te komen die nog beter aan sluiten bij de behoefte van inwoners. Ook kunnen mensen kiezen voor een persoonsgebonden budget, mits de budgethouder of diens vertegenwoordiger pgb-vaardig is. We blijven onverminderd inzetten op hoge kwaliteit van specialistische ondersteuning. Om de zorg betaalbaar te houden sturen we op een verschuiving van zwaardere naar lichtere ondersteuning, met behoud van maatwerk.  

We streven ernaar dat mensen met een psychiatrische achtergrond meer in de wijk kunnen wonen met begeleiding. We gaan op zoek naar mogelijkheden om de uitstroom van Beschermd Wonen te vergroten; dit is deels een huisvestingsvraagstuk binnen de totale woon-opgave in Zaanstad. Beschermd Wonen is alleen voor wie echt 24-uurs begeleiding nodig heeft. We zoeken voor de cliënt de juiste woonvorm en letten daarbij op de relatie met andere bewoners in de wijk.

Voor personen met verward gedrag wordt een sluitende aanpak opgezet. De aanpak zal bestaan uit een meldpunt, triage en inschakeling van de juiste professionals. Indien nodig is een tijdelijke opvang beschikbaar en wordt vervolgens een verder (zorg)traject ingezet.

Activiteiten

Bieden van passende specialistische ondersteuning waar nodig

Zorg dragen dat de nieuw gecontracteerde zorgaanbieders van Wmo-arrangementen een goede start maken met hun dienstverlening en passende ondersteuning bieden. Bij de contractering ook benutten van de mogelijkheden van Social Return on Investment en duurzaamheid.

Doorontwikkelen van kwaliteitstoezicht

Actief toezicht houden op de kwaliteit van Wmo voorzieningen, waarbij de door de inwoners benoemde kwaliteitswaarden centraal staan: goede relatie tussen inwoner en hulpverlener, maatwerk en transparante werkprocessen. Hierbij gaan we naast signaal gestuurd toezicht op kwaliteit en rechtmatigheid ook pro-actief geprogrammeerd Wmo-kwaliteitstoezicht uitvoeren.

Sturen op de verschuiving van zwaardere naar lichtere ondersteuning waar mogelijk

Verzamelen en analyseren van sturingsinformatie over de mate waarin Sociaal Wijkteams inwoners stimuleren meer zelfstandigheid te ontwikkelen en regie te pakken op het eigen leven, en in welke mate Sociaal Wijkteams doorverwijzen naar voorliggende voorzieningen en specialistische ondersteuning. Op basis daarvan samen met de Sociaal Wijkteams zo nodig bijsturen van de aanpak.

Uitvoeren van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag

Zorgen dat er voor personen met verward gedrag een integrale aanpak is samen met de betreffende ketenpartners zoals zorgaanbieders, huisartsen, corporaties, politie en justitie: dit omvat huisvesting, zorg en ondersteuning, vervoer, hulp bij financiën en dergelijke.

Matchen van vraag en aanbod bij wonen en zorg voor ouderen en kwetsbare inwoners

Samen met de ketenpartners een aanbod organiseren op het gebied van wonen en zorg dat aansluit bij de behoefte; in het kader van waardig ouder worden, maar ook voor kwetsbare inwoners zoals mensen met psychische problemen. Onder meer via het sturen op kleinschalige woonvormen met gemeenschappelijke voorzieningen in het kader van de nieuwbouw (MAAK.Zaanstad) maar ook op het benutten van kansen bij de transformatie van voormalige verzorgingshuizen en door het creatief combineren van woonvormen voor verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren en ouderen).

Lasten & baten

Lasten

€ 52.444

58,0 %

Baten

€ 1.620

68,4 %

ga terug