Begroting 2019 - 2022

Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Versterken van de eigen kracht van inwoners en buurtkracht

Prestatie

Sociaal Wijkteams bouwen aan een netwerk in de wijk zodat met een preventief aanbod en passende ondersteuning waar mogelijk dure zorg kan worden voorkomen. De leefomgeving van de inwoner staat centraal en die krijgt maatwerk geleverd. Hierbij heeft de gemeente niet alleen oog voor de mensen met een hulpvraag, maar ook voor de inspanningen van mantelzorgers en vrijwilligers. De gemeente stimuleert initiatieven van inwoners en organisaties die bijdragen aan de vitaliteit, gezondheid en leefbaarheid van een wijk.

De Sociaal Wijkteams hebben de opdracht om de kracht en saamhorigheid van burgers in hun wijk (buurtkracht) te ondersteunen, te versterken en in te zetten bij het oplossen van ondersteuningsvragen van wijkbewoners. Dit doen zij door zoveel mogelijk aan te sluiten bij netwerken en coalities in de wijk en bestaande initiatieven zoals buurthuizen, sportverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties. Daarnaast zetten ze samen met vrijwilligers algemeen toegankelijke maatschappelijke voorzieningen op in de wijk.

Bij het ondersteunen van inwoners benutten we zoveel mogelijk de kracht van informele hulp: mantelzorgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij staan dicht bij de inwoners en bevorderen de eigen kracht. We hebben oog voor de belasting van dit netwerk en ondersteunen vrijwilligers en mantelzorgers waar nodig. Ook kijken we integraal naar de mogelijkheden om problemen rond huisvesting, werk, gezondheid en schulden in samenhang het hoofd te bieden of op te lossen.

De inbreng vanuit het eigen netwerk en de buurt maakt de sociale cohesie in de wijk sterker. Het gebruik van eigen mogelijkheden zorgt niet alleen voor een betaalbaar zorgsysteem, maar geeft ook een grotere kans op een oplossing die op de langere termijn voor inwoners zelf houdbaar blijft.

Activiteiten

Sturen op passende ondersteuning en kostenbeheersing

Waken dat de nieuw gecontracteerde Sociaal Wijkteams een goede start maken met hun opdracht in de wijk, en snel bijsturen van eventuele aanloopproblemen. Samen met de Sociaal Wijkteams sturen op het bieden van passende ondersteuning en het beheersen van de kosten. Bovendien monitoren van zowel de resultaten voor de inwoners als de financiële resultaten.

Vereenvoudigen van de toegang en meer regie door inwoners

Inzetten op verdere vereenvoudiging in de toegang tot ondersteuning. Dit past binnen de beweging van ‘eenvoud in de uitvoering’ hetgeen natuurlijk ook voor de dienstverlening door wijkteams geldt. Het gaat hierbij onder meer om digitale hulpmiddelen zoals het ontwikkelen van een regiesysteem waarbij regie door de inwoner centraal staat.

Samenwerken aan waardig ouder worden

Sturen op de realisatie van de strategische agenda Ouder worden in Zaanstad, onder meer door wijkanalyses, meer diversiteit in het aanbod van wonen en zorg, het tegengaan van eenzaamheid, aandacht voor veiligheid, en voorlichting aan ouderen over wat zij zelf kunnen doen. In het belang van ouderen maar natuurlijk ook andere inwoners zetten we verder in op toegankelijkheid. Mede gelet op het VN-verdrag betreffende de rechten van personen met een handicap.

Versterken van het (stedelijk) aanbod van algemene voorzieningen

Samen met de Sociaal Wijkteams en vrijwilligersorganisaties zorgen dat het aanbod van algemeen toegankelijke maatschappelijke voorzieningen in de wijken nog beter aansluit bij de behoefte, waardoor mensen minder beroep hoeven te doen op specialistische ondersteuning. Daarbij goed aansluiten bij en benutten van de bestaande coalities in de wijk en met vrijwilligersorganisaties zoals buurthuizen, sportverenigingen en dergelijke. Daarnaast het stimuleren van nieuwe netwerken in de wijk en het versterken van de buurtkracht.

Meer informele hulp en mantelzorgondersteuning

Intensiveren van de inzet van informele hulp door ervaringsdeskundigen en onafhankelijke cliëntondersteuning. Verder versterken van de mantelzorgondersteuning.

Versterken van de samenwerking met huisartsen en wijkverpleging

Verder versterken van de samenwerking op wijkniveau tussen Sociaal Wijkteams, Jeugdteams, huisartsen en wijkverpleging en daarover ook afspraken maken met de zorgverzekeraar en het zorgkantoor. Zo streven we ernaar dat de ondersteuning ondanks de verschillen in regelgeving en financiering beter aansluit bij de leefwereld van mensen.

Lasten & baten

Lasten

€ 26.510

29,3 %

Baten

€ 733

31,0 %

ga terug