Prestatie
Sociaal Wijkteams bouwen aan een netwerk in de wijk zodat met een preventief aanbod en passende ondersteuning waar mogelijk dure zorg kan worden voorkomen. De leefomgeving van de inwoner staat centraal en die krijgt maatwerk geleverd. Hierbij heeft de gemeente niet alleen oog voor de mensen met een hulpvraag, maar ook voor de inspanningen van mantelzorgers en vrijwilligers. De gemeente stimuleert initiatieven van inwoners en organisaties die bijdragen aan de vitaliteit, gezondheid en leefbaarheid van een wijk.
De Sociaal Wijkteams hebben de opdracht om de kracht en saamhorigheid van burgers in hun wijk (buurtkracht) te ondersteunen, te versterken en in te zetten bij het oplossen van ondersteuningsvragen van wijkbewoners. Dit doen zij door zoveel mogelijk aan te sluiten bij netwerken en coalities in de wijk en bestaande initiatieven zoals buurthuizen, sportverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties. Daarnaast zetten ze samen met vrijwilligers algemeen toegankelijke maatschappelijke voorzieningen op in de wijk.
Bij het ondersteunen van inwoners benutten we zoveel mogelijk de kracht van informele hulp: mantelzorgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij staan dicht bij de inwoners en bevorderen de eigen kracht. We hebben oog voor de belasting van dit netwerk en ondersteunen vrijwilligers en mantelzorgers waar nodig. Ook kijken we integraal naar de mogelijkheden om problemen rond huisvesting, werk, gezondheid en schulden in samenhang het hoofd te bieden of op te lossen.
De inbreng vanuit het eigen netwerk en de buurt maakt de sociale cohesie in de wijk sterker. Het gebruik van eigen mogelijkheden zorgt niet alleen voor een betaalbaar zorgsysteem, maar geeft ook een grotere kans op een oplossing die op de langere termijn voor inwoners zelf houdbaar blijft.