Begroting 2019 - 2022

Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Iedereen heeft een thuis en voelt zich daar veilig

Prestatie

De gemeente vangt inwoners op die thuis niet veilig kunnen wonen of dakloos zijn. Het betreft de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling en de opvang van dak- en thuislozen. Deze ondersteuning is tijdelijk en erop gericht dat zij weer een zelfstandige woning kunnen betrekken en zelfstandig weer meedoen in de samenleving. Met de ondersteuning wordt de kans op herhaling van het veiligheidsrisico en verslechtering van de woonsituatie voorkomen. Daarnaast zet de gemeente in op voorlichting en vroegsignalering om situaties van huiselijk geweld, kindermishandeling en dakloosheid te voorkomen.

De gemeente wil voorkomen dat mensen dakloos worden en werkt hiervoor samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en Sociaal Wijkteams. In 2016 is de regiovisie Kwetsbare burgers met Multiproblematiek vastgesteld. In het licht van deze visie wordt onder meer een Domus voorziening voor overlast gevende verslaafde personen gerealiseerd.

Huiselijk geweld en kindermishandeling blijken nogal eens terugkerend en wordt vaak van generatie op generatie overgedragen. Het is belangrijk dat dit geweld zoveel mogelijk wordt voorkomen en dat er snel gesignaleerd en gehandeld wordt als er toch sprake is van geweld of mishandeling. Veel partijen spelen een rol bij het voorkomen en duurzaam stoppen hiervan: ouders en kinderen, scholen, buren, familie, Sociaal Wijkteams, Jeugdteams, GGD, Veilig Thuis, politie, zorgaanbieders, sportverenigingen en andere maatschappelijke partners.

Activiteiten

Realiseren van een Domus voorziening voor overlast gevende verslaafde personen

Als een geschikte locatie wordt gevonden, wordt in 2019 een Domus voorziening gerealiseerd. De Domus voorziening biedt een plek met passende ondersteuning voor personen die nu soms in de Maatschappelijke Opvang verblijven. Deze aanpak vergroot de kans op doorstroming naar zelfstandige huisvesting.

Versterken van de keten voor het duurzaam stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling door het uitvoeren van MDA++

Uitvoeren van “MDA++”: dit is een multidisciplinaire aanpak om ernstige situaties van langdurig huiselijk geweld en kindermishandeling op te lossen.

Opstellen en uitvoeren van de nieuwe Regionale Visie huiselijk geweld en kindermishandeling

Zaanstad en de overige regiogemeenten in Zaanstreek-Waterland stellen in 2019 een nieuwe Regionale Visie huiselijk geweld vast. Deze geeft richting aan het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Lasten & baten

Lasten

€ 11.518

12,7 %

Baten

€ 15

0,6 %

ga terug