Begroting 2019 - 2022

Optimale ontwikkeling voor kinderen en jongeren

Gezond en veilig opgroeien

Prestatie

We willen steeds beter kunnen voorkomen dat kleine problemen en risicovolle en onveilige gezinssituaties uitgroeien tot grotere problemen, waarbij professionele hulp noodzakelijk wordt. Door dicht op de leefomgeving van jeugdigen en ouders te werken, maken we het hen makkelijker om gezonde en positieve keuzes te maken. Professionals werken goed met ouders en met elkaar samen in de wijk. We bevorderen betrokkenheid van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen bij de ondersteuning van ouders en jeugdigen.

Een gezonde en veilige start is voor kinderen van levensbelang. Stress in het huishouden en ongezond gedrag van ouders schaadt de ontwikkeling van een kind onomkeerbaar. Daarom versterken we met de ‘eerste duizend dagen’ aanpak de samenwerking rond zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren. Met kinderopvang en onderwijs zorgen we voor een gezonde omgeving die kinderen uitdaagt en tot hun recht laat komen. In die omgeving leren zij positief om te gaan met conflicten en respect op te brengen voor kinderen met een andere achtergrond.

We willen dat jongeren de gevaren kennen van roken, bovenmatig alcohol drinken, middelengebruik en gamen. We willen ook dat ouders zich door scholen en jongerenwerk gesteund weten om aan mogelijk verslavend gedrag grenzen te stellen. Dit is ook een van de speerpunten in het gezondheidsbeleid, zie programma 3. In het verlengde van de schooldag zorgen we er voor dat sporten en bewegen voor jongeren meer vanzelfsprekend wordt en dat er voldoende mogelijkheden zijn om met cultuur (muziek, theater, dans) bezig te zijn. Ongewenst gedrag in de buurt, discriminatie en onderlinge uitsluiting bestrijden we actief (zie ook programma 6).

Activiteiten

Vormgeven Eerste Duizend Dagen aanpak

Met Centra Jong, verloskundigen, ZMC, kraamzorg en Sociaal Wijkteams verbeteren we de preventieve zorg voor zwangere vrouwen bij wie de basiscondities onvoldoende zijn om een kind in te verzorgen en opvoeden.

Verbreden van de JOGG aanpak

We verbreden de focus op gezond gedrag bij jeugdigen en maken daarbij gebruik van de positieve ervaringen met de Jongeren Op Gezond Gewicht aanpak (JOGG), door meer partijen daar niet vrijblijvend aan te verbinden (scholen, jongerenwerk, sportverenigingen).

Werken aan gedeelde visie op pedagogische kwaliteit in Poelenburg en Peldersveld

We stimuleren gezinnen, scholen en wijkvoorzieningen om tot een gedeelde visie te komen op wat een goed pedagogisch klimaat in de wijk is. Om dat klimaat te bereiken en in stand te houden spreken we daarover spelregels af. (relatie met programma 3).

Preventie roken, gebruik van alcohol en verdovende middelen, overgewicht en overmatig gamen

We willen dat er aan het einde van de basisschool en vooral in het voortgezet onderwijs volgens een goed onderbouwde methodiek aandacht wordt besteed aan gezond gedrag en de negatieve gevolgen van de verschillende vormen van verslaving. We willen dat er tussen scholen en de jeugdhulppartners goede afspraken worden gemaakt over jongeren bij wie de problematiek zich voordoet. Dit past ook in het kader van het vernieuwde gezondheidsbeleid (zie programma 3).

Bewoners voor elkaar

We stimuleren vormen waarin bewoners een rol spelen in de ondersteuning van elkaar, zoals ‘buurtgezinnen’, mentoren voor jongeren die met een jeugdbeschermingsmaatregel te maken hebben of andere vormen van maatjesschap.

Lasten & baten

Lasten

€ 261

0,8 %

Baten

€ 7

0,1 %

ga terug