Begroting 2019 - 2022

Optimale ontwikkeling voor kinderen en jongeren

Passende ondersteuning waar nodig voor ouders en jeugdigen

Prestatie

Professionals van Centra Jong, Jeugdteams en Sociaal Wijkteams ondersteunen ouders, kinderen en jongeren bij het omgaan met opvoedings- gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zo licht als mogelijk is. Als die ondersteuning niet toereikend is en intensieve of specialistische zorg nodig blijkt, wordt die hulp geleverd. Hiertoe hebben gemeenten en zorgaanbieders samen een nieuwe werkwijze ontwikkeld. Centraal staat dan de integrale gezinsaanpak; de ouders houden de regie, gezamenlijk sturen ouders en professional op resultaat en er is voldoende aandacht voor de kosten. Het ‘perspectiefplan’ is het instrument waarin het principe van één gezin, één plan, één contactpersoon wordt geborgd. We verbeteren de manier waarop de professionals van Centra Jong, Jeugdteams en Sociaal Wijkteams met elkaar samenwerken rond complexe gezinsproblemen   

De nieuwe manier van werken veel vraagt van professionals en gemeenten. Te vaak wordt nu naar hoog specialistische hulp doorverwezen. Daardoor zien we in de monitoring een forse overschrijding van de kosten voor de specialistische jeugdhulp. Dit tekort is niet alleen het gevolg van de nieuwe inkoop. Het heeft ook te maken met minder beschikbare middelen vanuit het rijk en maatschappelijke ontwikkelingen. Op korte termijn zullen we samen met zorgaanbieders werken aan maatregelen om de uitgaven omlaag te krijgen. Andere maatregelen zijn vooral bedoeld om het stelsel van jeugdhulp ook op de lange termijn houdbaar te houden

Specifieke aandacht is er voor kwetsbare jongeren in de leeftijd 16-23 jaar. De leeftijdsgrens van 18 jaar is voor ons geen drempel voor het bieden van passende ondersteuning. Dit vraagt om een nauwere samenwerking tussen Jeugdteams en Sociaal Wijkteams en om duidelijke regie. De meest kwetsbare jongeren moeten we geschikte huisvesting bieden, zodat voor hen niet langer dan noodzakelijk een beroep wordt gedaan op de residentiële of andere, vaak dure, vormen van jeugdhulp (zie ook programma 4).

In het kader van huiselijk geweld en kindermishandeling wordt de werkwijze van Veilig Thuis in samenwerking met lokale teams en het onderwijs verder verbeterd om de ondersteuning aan gezinnen effectiever en efficiënter te maken. Het voorkomen van (v)echtscheidingen staat daarbij voorop vanwege de grote impact die een scheiding heeft op de kinderen in een gezin.

Activiteiten

Sturen op kostenreductie binnen het jeugdhulpsysteem en versteviging van het stelsel

We treffen op korte termijn maatregelen om de kosten te beheersen. Voor de langere termijn werken we aan een versteviging of aanpassing van het stelsel met de verwijzing naar specialistische zorg als belangrijkste aandachtspunt.

Opstellen nieuw beleidskader jeugd in het kader van de jeugdwet

De verplichting om een 4-jarig beleidsplan in het kader van de jeugdwet op te stellen grijpen we aan om het jeugdbeleid in de breedte neer te zetten, de transformatie van de jeugdhulp voort te zetten en een houdbaar jeugdhulpsysteem tot stand te brengen.

Belang van het kind voorop bij (v)echtscheidingen

We zetten in op het ontwikkelen en implementeren van een samenhangende manier van werken rondom echtscheidingen om negatieve gevolgen voor betrokkenkinderen te voorkomen.

Werkinstructie 18-/18+

We werken er aan dat het bereiken van de leeftijd van 18 jaar voor jongeren die op ondersteuning zijn aangewezen, geen grote onzekerheid oplevert en het risico op dakloosheid of schulden minimaliseert.

Voorziening voor kwetsbare dak- en thuisloze jongeren

We bieden ten minste één woonvoorziening met begeleiding voor jongeren die risico lopen om dak- en thuisloos te raken of dat langere tijd te blijven. De evaluatie van Kamers met Kansen moet uitwijzen wat de juiste ondersteuning voor kwetsbare jongeren is.

Lasten & baten

Lasten

€ 23.380

68,1 %

Baten

€ 263

3,8 %

ga terug