Riolen
Beleidskader
Riolering zorgt voor de afvoer van ons afvalwater, waardoor overlast, stank en risico’s voor de volksgezondheid worden beperkt. Gezien het belang van riolering in een stedelijke omgeving zijn de riolerings- en waterzorgtaken vastgelegd in de Wet Milieubeheer. Het gemeentelijk beleid geeft invulling aan de zorg voor afvalwater, hemelwater en grondwater en is vastgelegd in het verbreed gemeentelijke rioleringsplan (VGRP). Dit plan is geschreven voor de periode 2013-2017. In 2018 zal een nieuw en geactualiseerd plan ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.
Kwaliteitsniveau
De gemeente streeft voor de riolering een situatie na waarbij alleen het echte vuile water wordt ingezameld en getransporteerd naar een rioolwaterzuivering. Door aanpak bij de bron wordt voorkomen dat vuil water ontstaat. Dit geldt met name voor hemelwater, dat schoon moet blijven en bij voorkeur afgevoerd moet worden naar oppervlaktewater.
Uitgangspunt is dat de Zaanse riolering blijft voldoen aan de landelijke richtlijnen voor milieutechnisch functioneren en aan de provinciale eis om het rioolstelsel kostendekkend en kwalitatief in stand te houden.
Onderhoudsplan
Regelmatige inspectie van riolering vindt plaats nadat de helft van de verwachte levensduur van een riool is verstreken, in de regel bij een ouderdom hoger dan 20 jaar. Door de slechte bodemopbouw is de levensduurverwachting van de Zaanse riolering relatief kort, gemiddeld 40 jaar. De frequentie is afhankelijk van de functie en het verwachte verloop van de kwaliteit in de tijd. Bij bedrijfskritische onderdelen als afsluiters in gemalen, persleidingen en vrijvervalleidingen, overstorten, lozingspunten van persleidingen/grote lozers en valputten gelden specifieke frequenties. De afgelopen jaren is de onderhoudsachterstand in riolen ingelopen. Vanaf 2019 zijn er geen achterstanden in onderhoud meer.
Financiën
Om het rioolstelsel in Zaanstad te beheren, te vervangen en te verbeteren zijn investeringen noodzakelijk. De kapitaalslasten ten gevolgen van deze investeringen, in combinatie met de kapitaalslasten uit het verleden en de exploitatiekosten, leiden tot de totale lasten welke door de rioolheffing gedekt worden.
Voor de begrote investeringsbedragen 2019 wordt verwezen naar de bijlage investeringen.
Omdat vervanging van riolen de afgelopen jaren niet tijdig is uitgevoerd zijn behaalde voordelen door uitgestelde kapitaallasten toegevoegd aan de egalisatievoorziening. Tevens is bij de vaststelling van de rioolheffing gekozen om het saldo van baten/ lasten toe te voegen aan de egalisatievoorziening met als doel nieuwe vervangingsinvesteringen versneld af te schrijven. In 2018 worden deze middelen groot € 8.260.365 ingezet voor versnelde afschrijving van vervangingsinvesteringen 2018.
De afgelopen jaren zijn resultaten als gevolg van efficiency- en aanbestedingsvoordelen onterecht toegevoegd aan de egalisatievoorziening riolering en vind alsnog een vrijval groot € 2.562.184 plaats ten gunste van Algemene middelen.