Begroting 2019 - 2022

Toezicht houden op de naleving van regels en het terugdringen van overtredingen

Aanpak criminaliteit en overlast (integraal Veiligheidsplan)

Prestatie

Inwoners van Zaanstad moeten veilig kunnen wonen, werken, recreëren en leren in de gemeente. Elke vier jaar vindt een analyse plaats van de veiligheid. Op basis daarvan stelt de gemeente een beleidsplan en jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast. Op basis van de Veiligheidsanalyse is in 2018 het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (IVP) vastgesteld. De gemeente ziet als regisseur toe op een goede uitvoering van het IVP in samenwerking met partners.

High impact crimes

Van alle delicten hebben woninginbraken, straatroven en overvallen de meeste invloed op de persoon of de persoonlijke levenssfeer.

Het aantal woninginbraken is de afgelopen twee jaar gestegen. De aanpak bestaat nu uit zowel preventie als repressie, maar heeft nog niet het gewenste resultaat.

Georganiseerde criminaliteit

Vormen van georganiseerde criminaliteit kunnen een ondermijnend effect hebben op de samenleving. Het programma Ondermijning bestaat uit zeven thema’s, die parallel aan elkaar opgepakt worden: RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), horeca, fraude, illegaal gokken, overige fenomenen, oprichting van een intern meldpunt en maatschappelijke weerbaarheid.

Overlast door jongeren

Over het algemeen gaat het goed met onze jeugd. Maar we zien ook een groep die problemen heeft of problemen geeft. Daaraan kunnen diverse problemen ten grondslag liggen zoals een onevenwichtige gezinssituatie, geen of onvoldoende dagbesteding (school of werk) en persoonlijkheidsproblemen zoals een licht verstandelijke beperking (LVB) (zie ook programma 1). Vanuit openbare orde en veiligheid concentreren we ons vooral op jongeren die overlast veroorzaken en die crimineel gedrag vertonen. Vanaf 2019 zal een persoonsgerichte aanpak starten ten behoeve van de 20 tot 30 meest overlastgevende jongeren. In deze aanpak worden repressie en zorg afgewisseld.

Personen met verward gedrag

Het aantal incidenten met verwarde personen op straat lijkt de laatste jaren te stijgen. Veel personen met verward gedrag hebben psychiatrische problemen, een beperking (verstandelijk beperkt, dementie) en/of problemen, zoals verslaving, schulden, dakloosheid of illegaliteit. Verwarde personen kunnen een (acuut) gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving. Het is dan zaak dat er snel een effectieve aanpak tot stand komt (zie ook programma 1).

Cybercrime

Cybercriminaliteit is een sterk groeiend fenomeen. Slachtoffers zijn ondernemers, burgers en overheden zelf. Inmiddels ontstaat steeds meer kennis en expertise over hoe deze slachtoffers zich kunnen beschermen. We onderzoeken hoe de gemeente in preventieve zin een rol kan spelen.

Activiteiten

High impact crimes

Vergroten burgerbetrokkenheid. We maken gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals buurt-appgroepen;
Bewoners informeren en beter bewust maken zodat zij alert zijn op verdachte situaties en op maatregelen treffen om inbraak in hun woningen te voorkomen.

Georganiseerde criminaliteit

De komende periode zal het gemeentelijk sluitingsbeleid met betrekking tot 13b Opiumwet worden uitgevoerd en zal de nadruk liggen op het vergroten van bewustwording en kennis bij gemeentelijke medewerkers;
Aanpakken woonfraude, arbeidsuitbuiting, malafide horeca, illegaal gokken en hennepteelt verbeteren.

Overlast door jongeren

Er wordt een Top-x van risicojongeren samengesteld. De gemeente trekt hierin samen op met het Veiligheidshuis;
De samenwerking tussen partners wordt geïntensiveerd in de nieuwe Bestuurlijke Regiegroep School en veiligheid (GGD/jeugdteams, Onderwijs, politie en gemeente)
In kaart brengen van de online netwerken van jongeren in het basisteam Zaanstad.

Personen met verward gedrag

Zorgen dat mensen passende hulp/zorg krijgen;
Overlast door personen met verward gedrag verminderen;
De politie moet merkbaar, zichtbaar en meetbaar worden ontlast van de eerste opvang van personen met verward gedrag, die in het kader van openbare orde en veiligheid in beeld komen.

Cybercrime

Samen met de politie gaan we onderzoeken hoe groot het probleem is binnen de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland.
Een actieve rol spelen in het voorlichten van bewoners / ondernemers en het geven van preventietips. Eventueel aansluiten bij bestaande voorlichtingsactiviteiten.
Het instellen van een Meldpunt Cybercrime door de politie.

Lasten & baten

Lasten

€ 1.778

22,7 %

Baten

€ 0

0,0 %

ga terug