Prestatie
Het Gemeentearchief Zaanstad (GAZ) bewaart, beheert en stelt de overheidsarchieven van Zaanstad, Oostzaan en de Veiligheidsregio beschikbaar conform de Archiefwet 1995. Dit doet het GAZ ook voor particuliere archieven, zoals verenigings- en bedrijfsarchieven en een grote collectie beeld- en bibliotheekmateriaal die van belang zijn voor het geheugen van de Zaanstreek. Bij de verwerving van particuliere archieven hanteert het Gemeentearchief drie speerpunten: bedrijven en industrie, jongerencultuur en migratie. Het GAZ is hiermee de belangrijkste aanbieder van historisch bronmateriaal in de regio.
Het GAZ maakt deze collecties toegankelijk en plaatst ze in hun historische context. Op deze wijze draagt het GAZ actief bij aan het behoud van het erfgoed van de Zaanstreek, samen met haar partners in de regio en met de inwoners van Zaanstad. Hier dragen vijftig vrijwilligers een steentje aan bij en daarnaast biedt het GAZ werkervaringsplekken aan elf statushouders. Het GAZ kan tevens een bijdrage leveren aan het lokale cultuurbeleid, toerisme en streekmarketing (zie programma 2 en programma 3). Kansen daarvoor worden nader verkend.
Het bewaren, beheren en beschikbaar stellen van de archieven en collecties gebeurt steeds meer digitaal. Met name het populaire genealogische materiaal en de beeldcollectie worden door het GAZ gedigitaliseerd. Het in kaart brengen van de auteursrechten op de beeldcollectie is één van de grote uitdagingen voor de komende jaren.
Daarnaast vervult het GAZ een rol in de ambitie van het college om het cultuurhistorisch besef op scholen en onder jongeren te stimuleren. Daarom biedt zij voor basisscholen workshops aan via het Cultuurmenu van Fluxus en zijn er bliksemstages mogelijk voor leerlingen van middelbare scholen.
Ook volgt het Gemeentearchief Zaanstad de ontwikkelingen rondom digitaal archiveren (e-depots) op de voet. Het gaat hier om informatie die digitaal is ontstaan en die blijvend bewaard en beschikbaar gesteld moet worden.