Begroting 2019 - 2022

Aantrekkelijke en passende woningvoorraad

Stimuleren nieuwbouw met meer diversiteit en voldoende passende huisvesting voor speficieke doelgroepen

Prestatie

Zaanstad zorgt bij nieuwbouw voor de juiste randvoorwaarden en inzet op gedifferentieerde woonmilieus. Die maken Zaanstad tot een aantrekkelijke stad met een sterke positie in de regio. Het streven is om tot 2040 tussen de 15.000 - 20.000 woningen toe te voegen en de bouwproductie te verhogen naar gemiddeld 1.000 woningen per jaar. Hiermee wordt invulling gegeven aan de woningbehoefte in Zaanstad. In alle woningsegmenten moeten nieuwe woningen worden gebouwd. Ook het aantal sociale en middeldure huurwoningen moet toenemen: voor iedereen is er plek nodig. Daarbij blijft het uitgangspunt dat we niet gaan bouwen in het groen.

We zoeken naar een goede balans tussen de verschillende woningsegmenten. Er is voldoende ruimte nodig voor mensen die een volgende stap in hun wooncarrière willen maken of zich hier willen vestigen. Maar er is ook uitbreiding en betere benutting van de voorraad aan sociale huurwoningen nodig om de lange wachttijd voor Zaanse starters op de woningmarkt te verminderen. Enerzijds wordt door het optimaliseren van planning en procedures gewerkt aan versnelling van de woningproductie, anderzijds aan meer programmatische sturing door vooraf heldere kaders te stellen en  afspraken te maken met woningcorporaties en marktpartijen. Bijzondere woonvormen hebben daarbij onze aandacht, om iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen te geven op goede en passende huisvesting. Met het oog op de ambities rond waardig ouder worden is een divers en kwalitatief passend woningaanbod op geschikte locaties voor senioren nodig. Daarnaast is er ook aandacht voor starters en jongeren met een beperking op de woningmarkt (zie programma 1).

Behalve aan uitbreiding van het aanbod wordt in de regio ook gewerkt aan een rechtvaardige en effectieve methodiek van woonruimteverdeling die meer inspeelt op de behoefte van woningzoekenden die het meest dringend een woning nodig hebben.

Activiteiten

Actualisatie van het uitvoeringsprogramma wonen 2016-2020

In 2019 wordt het woonbeleid geactualiseerd door het uitvoeringsprogramma van de woonvisie te evalueren en waar nodig te vernieuwen.

Actualisatie raamovereenkomst én jaarafspraken voor 2020 met woningcorporaties

In 2019 wordt voor de periode 2020-2024 een nieuwe raamovereenkomst gemaakt. Duurzaamheid en energietransitie zullen daarin een veel prominentere plek krijgen. Daarnaast maken we jaarafspraken voor 2020 met daarin afspraken over de voorraadontwikkeling, betere benutting, betaalbaarheid, leefbaarheid, wonen/zorg en verduurzaming van de voorraad.

Matchen van vraag en aanbod op de woningmarkt

Instrumentontwikkeling, zoals inzet van BZK (Betaalbare Koopwoningen Zaanstad) en borging middenhuur en betaalbare koop. Afspraken met de woningcorporaties en ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat het woningaanbod optimaal aansluit op de vraag. Daarbij is aandacht nodig voor een kwalitatief passend aanbod voor senioren in het kader van het levensloopbestendig maken van wijken. We onderzoeken de randvoorwaarden waaronder bijzondere woonvormen een plek in het woningaanbod kunnen krijgen.

Wijziging systematiek woonruimteverdeling

In regionaal verband worden de uitgangspunten voor een nieuwe systematiek van de woonruimteverdeling verder uitgewerkt. Toewijzing moet meer gericht zijn op woningzoekenden die het hardst een woning nodig hebben en minder op de wachtduur van een woningzoekende.

Regionale samenwerking wonen

Zaanstad participeert actief in de regionale samenwerking en is voortrekker in de samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland. In MRA verband wordt integraal en in samenhang met andere beleidsterreinen het gesprek gevoerd over locaties in de MRA waar gebouwd kan worden.

Sturen op planning woningbouw en in bijzonder top 16 prioritaire projecten

De voortgang wordt ambtelijk en bestuurlijk actief gevolgd, knelpunten in de voortgang worden aangepakt en afspraken met marktpartijen over planning en voortgang gemaakt.

Lobby en acquisitie

De juiste woning op de juiste plek betekent ook dat we in gesprek gaan met een partij die past bij de opgave. Zaanstad neemt daarom deel aan vastgoedbeurzen en gaat met organisaties als het Zaans Bouwplatform en Bouwend Nederland in gesprek om de woningbouw te stimuleren.

Lasten & baten

Lasten

€ 976

16,9 %

Baten

€ 87

6,5 %

ga terug