Begroting 2019 - 2022

Groei en verstedelijking met duurzame kwaliteit

Schoon en gezond leefklimaat

Prestatie

Door de milieubelasting terug te dringen, verbetert de kwaliteit van de leefomgeving en worden belemmeringen voor woningbouw weggenomen. Door de toename van het aantal woningen (MAAK.Zaanstad) komen wonen en werken dichter bij elkaar en neemt de intensiteit van het verkeer toe. De kans bestaat dat omwonenden meer hinder ervaren. De gemeente spant zich in om de hinder terug te dringen. Daarbij gaat het met name om geur- en geluidshinder in de woonwijken van bijvoorbeeld grote bedrijven en vrachtverkeer.

Geluid is een belangrijke factor in de waardering van de woonomgeving. Het Actieprogramma Geluid 2018-2022 wordt in 2019 afgerond waarna de uitvoering kan beginnen.. Hierbij zal vooral het wegverkeer veel aandacht krijgen. Zaanstad neemt deel aan verschillende overlegstructuren om invloed uit te oefenen op de geluidhinder van Schiphol.

De uitvoering van het Bodemprogramma 2016-2020 heeft tot doel dat in Zaanstad, bij het huidige gebruik van de bodem, sprake is van een bodemkwaliteit zonder onaanvaardbare (gezondheids)risico's voor de inwoners van de gemeente. De gemeente continueert de aanpak van de bodemverontreiniging met diffuus lood. Bij het voorbereiden van de bodemsanering van het Kan Palen terrein worden de directe belanghebbenden in de omgeving betrokken om synergievoordelen te behalen en de gewenste transformatie in het gebied op gang te brengen.

Op 1 januari 2017 is de uitkoopregeling Hoogspanning van het Rijk ingegaan. In Zaanstad staan 52 woningen die hiervoor in aanmerking komen. Eigenaren die loodrecht onder hoogspanningsverbinding wonen, kunnen op vrijwillige basis worden uitgekocht door de gemeente. De uitkoopregeling loopt tot december 2021. In 2018 wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de verplaatsing van enkele hoogspanningsmasten als mogelijke oplossing voor het appartementencomplex De Dikkert en omgeving.

Met de invoering van de Omgevingswet wordt milieu zoals benoemd in de Ruimtelijke Milieuvisie, geïntegreerd in de Omgevingsvisie en Omgevingsplannen. In dit kader starten wij ook met het integreren van ondergrondaspecten in het proces van ruimtelijke planvorming. Met de uitvoering van het geurbeleid wordt de geurhinder teruggedrongen en leefbaarheid zo verbeterd. In de huidige collegeperiode wordt het Luchtkwaliteitsplan geactualiseerd als onderdeel van de Omgevingsvisie.

Activiteiten

Uitvoering van het bodemprogramma, waaronder de aanpak van diffuus lood

Hieronder vallen langdurige saneringen (Scado, gasfabriek Krommenie), monitoring van aanwezige grondwaterverontreinigingen en onderzoek en sanering van resterende spoedlocaties. In de periode 2018-2023 wordt het saneringstraject diffuus lood bij particuliere woningen met tuinen uitgevoerd.
Verder worden de samenwerkingsmogelijkheden met de gemeente Amsterdam bij bodemsanering in het kader van gebiedsontwikkeling nader verkend.

Starten met het uitvoeren van het Actieplan Geluid

Na bestuurlijke besluitvorming zal worden gestart met het uitvoeren van het Actieplan Geluid. Dit zal zich vooral richten op maatregelen waardoor de hinder van wegverkeer vermindert. Daarbij wordt de verbinding gezocht met andere beleidsvelden zoals duurzaamheid en energie, bijvoorbeeld door het stimuleren van elektrisch vervoer.

Uitvoeren van het Zaans Geurbeleid 2016

Door het uitvoeren van het geurbeleid worden de geurcontouren teruggedrongen, neemt de leefbaarheid toe en worden belemmeringen voor woningbouw weggenomen.

Monitoren van de luchtkwaliteit

Jaarlijks worden rapportages opgesteld van de resultaten van de metingen en berekeningen voor de luchtkwaliteit door de GGD Amsterdam en de gemeente Zaanstad.

Integreren van milieu-aspecten in de Omgevingsvisie en Omgevingsplannen

Milieu-aspecten worden integraal onderdeel van de Omgevingsvisie en Omgevingsplannen.

Opstarten van een (paraplu) bestemmingsplan wijziging

Voor de woningen die vallen onder de Uitkoopregeling aankoop woningen onder een hoogspanningsverbinding.

Lasten & baten

Lasten

€ 10.518

14,6 %

Baten

€ 2.412

4,3 %

ga terug