Prestatie
Zaanstad is in ontwikkeling. Projectontwikkelaars willen aan de slag. Ondernemers zoeken geschikte locaties of willen hun bedrijfsvoering veranderen. Ook maatschappelijke initiatieven hebben ruimte nodig. Er komen steeds meer bezoekers. Hoe gaan we slim om met de beschikbare ruimte en hoe blijven we bereikbaar? De gemeente stelt de integrale kaders gericht op omgevingskwaliteit en heeft daarmee een belangrijke rol in het bepalen van de randvoorwaarden bij ontwikkelingen. Met het oog op de toekomst sluiten we daarbij meer aan bij de kwaliteiten van het gebied en betrekken we huidige en toekomstige gebruikers al vroeg in het proces.
Een kwalitatief goed, gezonde en veilige fysieke leefomgeving vraagt om een integrale benadering en afweging. Om van MAAK.Zaanstad een succes maken zijn een aantal stappen nodig om de ambities goed te vertalen naar concrete plannen en vergunningen.
Het beleid voor verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving is gebiedsgericht en integraal om als basis te dienen voor het omgevingsplan. Daarbij zijn de regels van verschillende verordeningen geïntegreerd en geactualiseerd. Omwonenden, ondernemers en andere stakeholders worden voortaan al in een vroeg stadium bij de plannen betrokken, zodat de belangen goed tegen elkaar worden afgewogen. Zorgvuldigheid in onderzoek en advies is essentieel voor draagvlak onder inwoners en voor de beoogde kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving. Toezicht op de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving (middels bijvoorbeeld Milieu Effect Rapportage (MER) of Stikstofprogramma PAS) wordt steeds belangrijker.
De Omgevingswet is het wettelijke kader. Deze treedt in 2021 in werking en biedt hiervoor het instrumentarium. In Zaanstad werken we al zo veel mogelijk in de geest van deze wet. Daarbij gaat het om integrale bestuurlijke afweging in Omgevingsvisie, het werken in de geest van Omgevingswet bij bestemmingsplannen en de voorbereidingen voor een Zaanse Omgevingsvisie vanaf 2021.