Begroting 2019 - 2022

Duurzame inzetbaarheid van het Zaanse arbeidspotentieel

Betere aansluiting van het onderwijs op de (huidige en toekomstige) vraag van de regionale arbeidsmarkt

Prestatie

Voldoende gekwalificeerd personeel is een voorwaarde voor economische groei. De banen van de toekomst zijn banen waarin mensen samenwerken met nieuwe technologie. Dat vergt actuele kennis van ICT en technologie en competenties als ondernemerschap, klantgerichtheid, empathisch vermogen, creativiteit en flexibiliteit. Als gevolg van de technologische vooruitgang blijven de banen veranderen. Mensen moeten zich blijven ontwikkelen. Het onderwijs speelt hierin een cruciale rol, door leerlingen díe competenties aan te leren die aansluiten op de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.

Na de crisis van 2008 heerst er nu en in de komende jaren krapte op de arbeidsmarkt. De krapte wordt versterkt door vergrijzing. Daarnaast verandert de aard van de banen in een hoog tempo en zullen er banen verdwijnen onder invloed van robotisering (bijvoorbeeld in de zorg-, groen- en technieksector). Daar staat tegenover dat nieuwe banen ontstaan. Deze ontwikkeling vraagt van het onderwijs dat zij leerlingen helpt om de gevraagde kennis en vaardigheden op te doen voor de banen van de toekomst. Het vraagt aan ondernemers om te investeren in ontwikkeling van personeel en in samenwerking met het onderwijs te zoeken naar manieren waarbij de vraag van het bedrijfsleven optimaal aansluit bij het aanbod van het onderwijs. De overheid moet daarbij, met een nadrukkelijk oog voor de arbeidsmarktontwikkelingen, het juiste klimaat creëren om die inspanning van bedrijfsleven en onderwijs te laten slagen. Er zijn nog weinig concrete projecten om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te realiseren. Zaanstad zet zich in voor het opzetten, najagen, het verder brengen van zulke projecten en het benutten van kansen in samenwerking met de partners.

Activiteiten

Stimuleren sterkere positionering Zaans Technisch MBO onderwijs in de MRA regio

Actieve rol in de netwerken in de Metropoolregio. Stimuleren MBO Zaanstreek om samen te werken met andere onderwijsinstellingen (MBO/HBO/WO) in het land. Focus op expertise Zaanstreek – Procestechnologie. Scholen en bedrijven stimuleren in het samenwerken aan onderwijsinnovaties en kinderen (PO/VO) kennis laten maken met techniek. Daarnaast zet Zaanstad in op goed onderwijs voor beroepen in de techniek en bouw, er wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een “Hogeschool voor de Handen” (Vakmanschap).

Stimuleren initiatieven voor opleiden technici voor energietransitie MBO/HBO niveau

Ontwikkeling loopbaanoriëntatie en promoten kans- en groeisectoren bij opleidingskeuze leerlingen en ouders

Stimuleren, faciliteren en verbinden van activiteiten op het gebied van loopbaanoriëntatie in de Zaanstreek.

Stimuleren van de ontwikkeling “onderwijs van de toekomst” samen met partners (onderwijs en bedrijven)

Met de focus op kansrijke sectoren waaronder Toerisme/Hospitality, Zorg, ICT, Techniek.

Lasten & baten

Lasten

€ 129

0,7 %

Baten

€ 4

1,0 %

ga terug