Begroting 2019 - 2022

Duurzame inzetbaarheid van het Zaanse arbeidspotentieel

Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen

Prestatie

Juist mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben ondersteuning van de gemeente nodig. Daarom richt Zaanstad zich op die mensen die genoodzaakt zijn met een uitkering in hun levensonderhoud te voorzien. We bieden hen een blijvend ontwikkelaanbod om persoonlijke vaardigheden te leren, waarmee ze kansen op de arbeidsmarkt kunnen benutten. Het aanleren van ondernemersvaardigheden is daarbij van belang. Ook het goed beheersen van de Nederlandse taal, in lezen en schrijven, is belangrijk om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Met de ontwikkeling van mensen wordt bijgedragen aan een betere werking van de arbeidsmarkt.

Vakmanschap is schaars op de arbeidsmarkt. Het is al langere tijd duidelijk dat sommige vacatures structureel niet ingevuld worden, omdat de benodigde vaardigheden in onvoldoende mate beschikbaar zijn. Zaanstad stimuleert dat opleidingsmogelijkheden worden ontwikkeld waardoor het vakmanschap ruimer beschikbaar wordt. Hierbij richt Zaanstad zich op sectoren als de bouw, foodinnovatie, de zorg, duurzaamheid, toerisme en de logistiek. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. Het lokale bedrijfsleven heeft een beter opgeleid arbeidsreservoir om zich toekomstbestendig te ontwikkelen, anderzijds krijgen meer Zaankanters de kans om zich te ontwikkelen binnen het lokale bedrijfsleven.

Activiteiten

Intensiveren en in beeld krijgen en houden van het arbeids- en ontwikkelpotentieel van alle uitkeringsgerechtigden en dit vertalen in een persoonlijk plan van aanpak

Door gebruik van betere analysemogelijkheden wordt het arbeids- en ontwikkelpotentieel van uitkeringsgerechtigden beter in beeld gebracht. Mensen worden uitgenodigd en maken een eigen ontwikkelplan, ondersteund door de professional (bij het SWT, Jolo of Werkom). De resultaten benoemen zij in de vorm van maatschappelijke activering en/of een vorm van betaald werk waar zij naartoe werken.

Het stimuleren van leren en ontwikkelen door te werken

Werkom organiseert leerwerk-mogelijkheden, zowel intern als bij werkgevers. Op deze wijze onderzoekt Werkom met kandidaten in welke sectoren hun mogelijkheden liggen en welke vaardigheden zij daarvoor moeten aanleren. Uitkeringsgerechtigden leren deze vaardigheden direct op de arbeidsmarkt maar in een veilige omgeving. Daarnaast bevordert Zaanstad ondernemerschap vanuit de uitkering. Voor jongeren richten we ons ook op leerwerkbanen (BBL) en scholing (onder meer BOL).

Versterken van de arbeidsmobiliteit

Door de beweging op de arbeidsmarkt is het van belang dat de arbeidsmobiliteit van de inwoners van Zaanstad versterkt wordt. Daarom neemt Zaanstad deel aan House of Skills, dat ten doel heeft om werkenden in een kwetsbare arbeidsmarkt positie naar andere kansrijke sectoren te begeleiden. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de activiteiten die het arbeidsnetwerk van inwoners van Zaanstad versterkt. Daarom wordt het Zaanse Netwerkcafé in de stad gefaciliteerd en werkt Zaanstad samen met De Broekriem.

Bemiddelen van werkzoekenden naar bedrijven met name in kansrijke sectoren

Vanuit het WSP maken we afspraken voor werk en werkervaringsplaatsen bij de bedrijfscontacten. Hierbij gebruiken we de prestatieafspraken met partners over de Social Return verplichting. In het WSP streven we ernaar om meer banen in de MRA te ontsluiten voor Zaankanters. Met het regionaal werkbedrijf verkennen we de mogelijkheden tot verbreding naar een regionaal platform voor arbeidsmarktbeleid.

Vervullen voorbeeldfunctie voor het stimuleren van de werkgelegenheid en het creëren van zoveel mogelijk werkplekken

Als overheidswerkgever wil Zaanstad een voorbeeldrol hebben voor inclusiviteit. We bieden werkzoekenden met een afstand en/of een beperking de mogelijkheid om bij Gemeente Zaanstad te leren en zich te ontwikkelen.

Organiseren (nieuw) beschut werk voor burgers die zeer intensieve begeleiding en/of bijzondere werkplekaanpassingen nodig hebben

Als arbeidsmarktregio heeft Zaanstad, om de inclusiviteit te bevorderen, een subsidie ingesteld voor beschutte werkplekken bij reguliere werkgevers. Voor hen die aangewezen zijn op een (nieuw) beschutte werkplek en niet bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen, organiseren we beschutte dienstbetrekkingen bij Werkom.

Stimuleren van de taalontwikkeling bij laaggeletterden

Wij vinden het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de taalvaardigheid van onze bewoners. Wie de Nederlandse taal spreekt en schrijft, kan zich beter redden in werk, financiën, opvoeding en sociale contacten. Met het Regionaal Taalakkoord zetten we ons onder andere in voor Taal op de werkvloer, zodat werknemers met een taalachterstand productiever, gezonder en met meer plezier kunnen werken en bovendien actiever mee kunnen doen in de samenleving.

Lasten & baten

Lasten

€ 17.712

99,3 %

Baten

€ 373

99,0 %

ga terug