Prestatie
Georganiseerde misdaad en ondermijning zijn een bedreiging voor de rechtsstaat en het economische of maatschappelijke verkeer. De verleiding van snel geld en status is groot, waardoor het belang van een opleiding en regulier werk niet meer wordt gezien. Mensen die betrokken raken lopen ook het risico slachtoffer te worden overlast, dwang, dreiging en geweld. Juist de bewoners in kwetsbare wijken lopen een groot risico, als medeplichtige en als slachtoffer.
Bestrijding van ondermijning vindt plaats vanuit een goede bestuurlijke aanpak en intensieve samenwerking met onze (veiligheids)partners. Binnen RIEC-verband (Regionale Informatie en Expertise Centrum) wordt onderling samengewerkt op het gebied van informatie, expertise en competenties. Naast de aandacht van onze partners en de gemeente voor de aanpak van ondermijning is ook de maatschappelijke aandacht van belang. We proberen mensen te stimuleren meer meldingen te doen, onder meer door snel te reageren op meldingen, via communicatie en een lokale Meld Misdaad Anoniem campagne.
Om transactie met criminele organisaties te voorkomen, wordt de Bibob(wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur)-procedure aangescherpt. Naast vergunningen voor Horeca zal de actieve Bibob-toets onder meer ook worden toegepast op te verstrekken subsidies en vastgoedtransacties.
Woon- en adresfraude zijn vaak signalen van uitkeringsfraude en uitbuiting. De komende jaren zal hieraan structureel aandacht worden gegeven.
Om barrières op te leggen voor criminele organisaties worden bestuurlijke instrumenten ontwikkeld waarmee het vestigen van deze organisaties lastiger wordt en bestaande situaties kunnen worden aangepakt. Denk aan schaarse vergunningen per branche of in een gebied.