Prestatie
Zaanstad gaat in de openbare ruimte duurzaam om met grondstoffen en materialen en dringt het energieverbruik in de openbare ruimte terug (zie ook programma 2). Daar waar energie wordt gebruikt, gebeurt dat met duurzaam opgewekte energiebronnen. Binnen de inkoopcategorie grond-, weg- en waterbouw (gww) wordt in 2019 het duurzaam inkopen geïmplementeerd.
Zaanstad wil de komende jaren zorgvuldig omgaan met materialen die vrijkomen en die we nodig hebben bij het aanleggen en renoveren van openbare ruimte. De gemeente wil het eigen energieverbruik terugdringen. Bovendien wil Zaanstad gebruikers van de openbare ruimte ondersteunen hun steentje bij te dragen aan de energietransitie. Tenslotte streven we ernaar daar waar energie nodig is, gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en -dragers.
In een duurzame samenleving zijn de meeste mensen zich bewust van de effecten van het handelen op natuur en milieu. Daarom wil Zaanstad iedereen de kans geven kennis te maken met de natuur en beter geïnformeerd te raken over de gevolgen van ieders handelen. Daarom steunen we organisaties die zich bezig houden met milieueducatie, geven we goede voorlichting en verbeteren we de communicatie met bewoners. Steeds meer inwoners zijn actief in hun eigen woon- en werkomgeving. Zij ruimen bijvoorbeeld gezamenlijk zwerfafval op of onderhouden groenvoorzieningen.