Prestatie
Bij de grote stedelijke ontwikkelingen in Zaanstad hoort een toekomstbestendige ingerichte openbare ruimte. Groen en water in en om de stad zijn belangrijke vestigingsfactoren en bieden volop ruimte voor recreatief gebruik dat goed is voor de gezondheid van de Zaankanters. Vergroening van de leefomgeving is een uitgangspunt. De nieuwe en de bestaande woongebieden moeten bewoners uitnodigen tot recreëren en bewegen. Er zijn goede verbindingen naar het buitengebied voor voetgangers en fietsers. De recreatieve mogelijkheden van de (vaar)wateren worden benut.
Het Groen- en Waterplan is een belangrijk beleidskader voor de ontwikkeling van de openbare ruimte. Dit beleidsplan wordt concreet vertaald naar maatregelen. Dit biedt inzicht in de financiële middelen die nodig zijn voor het realiseren van gemeentelijke ambities en de termijn waarop deze gerealiseerd gaan worden.
Bij toenemende verstedelijking wordt de kwaliteit van de leefomgeving steeds belangrijker voor een prettige en gezonde woonomgeving. Als de kwantiteit van groen en water door stedelijke verdichting afneemt zal er kwaliteit, passend bij de aanwezige waarden, op andere plaatsen worden toegevoegd. Bovendien gaan we het buitengebied beter ontsluiten voor recreatief gebruik.