Prestatie
De gemeente vindt het belangrijk om het cultuurhistorisch erfgoed te koesteren. Met het bewaken van dit erfgoed wil Zaanstad de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en de Zaanse identiteit versterken, nu en in de toekomst. Het ophalen en vastleggen van de verhalen van de Zaankanters zijn hierin waardevol.
Erfgoed heeft ook een belangrijke economische waarde. Dit is terug te zien in de vastgoedwaarde van monumentale panden en de waardestijging van panden en wijken rondom cultuurhistorisch waardevolle objecten. Het behoud van erfgoed is voor de waardeontwikkeling op meer terreinen en gebieden van belang. Behoud van monumenten levert werkgelegenheid op, doordat vakmensen worden ingehuurd voor renovatie en onderhoud van die monumenten.
In 2011 is er een erfgoedvisie vastgesteld die in 2018 verloopt. De afgelopen 8 jaar is er ook binnen de monumentensector een hoop veranderd. Het belang van erfgoed wordt al vroeg in het planproces meegewogen bij de herontwikkeling van buurten, wijken en gebieden. Waar nodig is cultuurhistorie onderdeel van het afwegingskader. We gaan tevens de kwaliteiten van de stad en het landschap beter in beeld brengen en mee laten wegen nemen in toekomstige ontwikkelingen. Verder gebeurt er veel op het gebied van duurzaamheid. Waar een aantal jaar geleden bewoners van een monument nog een dikke trui droegen in de winter en de gordijnen dicht hadden, zijn er nu steeds meer mogelijkheden voor een duurzaam monumentenbestand. Technieken gaan steeds verder. Tenslotte neemt de leegstand van kerken verder toe. De behoefte aan een goede kerkenvisie voor de gehele stad is sterk. Hier zijn we een pilot voor het rijk. Bovenstaande ontwikkelingen zullen worden opgenomen in de vernieuwde erfgoedvisie, die we begin 2019 aan de raad aanbieden.