Begroting 2019 - 2022

Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl

Prestatie

In Zaanstad vinden we het belangrijk dat iedereen actief kan zijn, ook met enig (lichamelijke) ongemak. Drie ontwikkelingen vragen om een nieuw gezondheidsbeleid. Allereerst de demografische ontwikkeling op zich. Ten tweede is er sprake van de dubbele vergrijzing door de stijging van het aantal ouderen én de toenemende levensverwachting. Tenslotte zullen er grotere verschillen optreden in de gezondheidssituatie tussen inwoners met een hoge en lage sociaaleconomische status.

Het nieuwe beleid richt zich op een integrale aanpak van positieve gezondheid, in samenwerking met partners en inwoners. De preventieve inzet op jeugd en de omgeving, en waardig ouder worden krijgen speciale aandacht. We koppelen het gezondheidsbeleid ook aan het armoedebeleid. Dat en preventie leveren een bijdrage aan het terugdringen van de zorgkosten (programma 1).

Positief gezondheidsbeleid vergroot het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en helpt daarbij zo veel mogelijk zelf regie te voeren. Gezondheid is niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van iedereen in de samenleving. Met scholen werken we aan gezonde scholen en met verschillende partners in de stad stimuleren we de JOGG-aanpak in wijken waar het risico op overgewicht het grootst is.

We koppelen het gezondheidsbeleid aan de doelstellingen van de Omgevingswet om integraal - zowel vanuit de fysieke leefomgeving als de zorgvraag - gezond gedrag te bevorderen en zo de kwaliteit van leven in Zaanstad te verbeteren (programma 5). Toegankelijkheid van voorzieningen en openbare ruimte zoals vastgelegd in het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, is leidraad.

Samen met onze partners implementeren we de strategische agenda Ouderen worden. De ambities zijn: ouderen blijven meedoen en zijn onderdeel van vitale netwerken; er zijn voldoende passende woningen en woonvormen in de gehele stad; en ouderen kunnen zoveel mogelijk in een veilige en toegankelijke omgeving met goede voorzieningen in de eigen wijk blijven. De strategische agenda bevat verschillende acties die door de samenwerkende partners worden uitgevoerd en biedt ruimte aan initiatief van mensen zelf (zie programma 1 en programma 4).

Activiteiten

Uitvoeren van het vernieuwde Gezondheidsbeleid 2019-2022

Het Gezondheidsbeleid 2019-2022 heeft vijf nieuwe speerpunten vastgesteld waarop de komende vier jaar wordt ingezet. De activiteiten worden uitgevoerd.

Continueren project Gezonde School uit de Onderwijsagenda door GGD

In de onderwijsagenda (programma 1) is de ambitie uitgesproken om alle scholen in de Zaanstreek gezond te maken. De GGD Zaanstreek-Waterland heeft opdracht gekregen om zoveel mogelijk scholen te laten deelnemen aan het Gezonde School programma.

Borgen aandacht voor gezondheid in de inrichting van wijken

Gezondheid is een van de thema’s binnen MAAK.Zaanstad en de Omgevingswet. In de diverse plannen zal gezondheid worden meegenomen als één van de aandachtspunten.

Lasten & baten

Lasten

€ 1.986

56,5 %

Baten

€ 7

1,2 %

ga terug