Begroting 2019 - 2022

Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Waarderen van diversiteit en zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt

Prestatie

Wij staan voor een inclusieve samenleving in Zaanstad, waarin iedereen volwaardig kan meedoen. In Zaanstad leven vele verschillende nationaliteiten met en naast elkaar. We blijven investeren in een ruimhartige acceptatie van nieuwkomers en in netwerken die nieuwkomers ondersteunen.

Iedereen moet volwaardig kunnen meedoen, op allerlei levensgebieden, zoals onderwijs, gezondheidszorg, werk, sport en cultuur. Dit vraagt extra aandacht voor diverse groepen in de stad. Ook als werkgever wil de gemeente sturen op inclusiviteit.

Zaanstad geeft uitvoering aan internationale rechtsverdragen zoals die voor rechten van de mensen en van personen met een handicap.

De gemeente staat voor tolerantie en bestrijdt discriminatie. Daarom stimuleren wij in de gehele stad dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek blijven en elkaar zo beter leren kennen zodat er begrip voor elkaar ontstaat. Ook kijken we of de inrichting van wijken voldoende uitnodigt om elkaar te ontmoeten en moedigen we ontmoetingen tussen mensen met verschillende achtergronden in onder meer buurtcentra aan.

We zetten de integrale benadering van nieuwkomers van de afgelopen twee jaar voort. Dit doen we in samenwerking met de wijkteams, maatschappelijke partners en vrijwilligersorganisaties. Daarnaast bereidt de gemeente zich erop voor dat ze vanaf 2020 weer verantwoordelijk wordt voor de inburgering van nieuwkomers.

De gemeente zet zich als Regenbooggemeente in om de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) te vergroten en houdt in haar beleid rekening met seksuele diversiteit.

Activiteiten

Stimuleren dialoog over multicultureel samenleven

De gemeente zorgt ervoor dat inwoners met elkaar in gesprek komen en blijven, ook om polarisatie te voorkomen.

Vervolg geven aan de integrale aanpak van het uitvoeringsprogramma vluchtelingen

Borgen van de programma-aanpak binnen de organisatie en in de stad. Hierin trekken we op met maatschappelijke partners, organisaties en vrijwilligers binnen Zaanstad.

Voorbereidende werkzaamheden voor de veranderopgave inburgering

In 2019 starten we de voorbereidingen voor de invoer van de wettelijke taken op het gebied van inburgering, waarvoor gemeenten vanaf 2020 verantwoordelijk worden. In deze voorbereiding werken we samen partners en gemeenten in landelijke netwerken zoals Divosa en de G40.

Ondersteunen van initiatieven gericht op veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners

De gemeente wil haar positie als Regenbooggemeente zichtbaar houden en verder versterken. We ondersteunen daarom initiatieven uit de stad, zoals het LHBT Netwerk Zaanstad en stimuleren ze via een stimuleringsbudget.

Lasten & baten

Lasten

€ 260

7,4 %

Baten

€ 36

5,9 %

ga terug