Begroting 2019 - 2022

Terugdringen van langdurige armoede

Meer inwoners hebben handelingsperspectief en zijn financieel zelfredzaam

Prestatie

Samen met bewoners, organisaties, ondernemers en initiatiefnemers in de wijk werken we aan het voorkomen, terugdringen of stabiliseren van armoede in de Zaanse huishoudens. Hierbij staat de inwoner en zijn leefwereld centraal. In deze opgave ligt de nadruk op preventie van armoede, aanpak van schulden, het activeren naar werk en bieden van gerichte ondersteuning waar dat nodig is.

Armoede is een maatschappelijk probleem dat in omvang en duur toeneemt. De oorzaken hiervan zijn complex en overstijgen het niveau van de gemeente. Om een verschil te maken met een armoede-aanpak werkt de gemeente samen met verschillende partners op allerlei niveaus. Dit zijn formele partners zoals andere overheden, woningcorporaties, bewindvoerders en zorgverzekeraars. Daarnaast zijn meer informele partners zoals de Voedselbank, de kerken en vrijwilligersorganisaties hard nodig om mensen met financiële problemen te bereiken en te ondersteunen.

De gemeente verleent ondersteuning aan mensen die (tijdelijk) niet of gedeeltelijk zelfredzaam zijn. In financiële zin gebeurt dit met minimaregelingen en het bieden van schulddienstverlening. Daarnaast bieden de Sociaal Wijkteams ondersteuning aan inwoners om (meer) controle over hun financiële situatie te krijgen. Dit gebeurt aan de hand van een plan van aanpak met doelen en resultaten waarin wordt uitgegaan van de eigen kracht van de inwoner zelf. Budgetbeheer kan ingezet worden om het beroep op bewindvoering te laten dalen.

Activiteiten

Vroegsignalering en preventie

De Sociaal Wijkteams en Jeugdteams zetten in op preventie en vroegsignalering van armoede. Dit gebeurt door het bespreekbaar maken van armoede, aandacht geven aan kinderen in armoede en het bieden van de juiste ondersteuning. Betalingsachterstanden worden eerder gesignaleerd, door gebruik te maken van onder meer datagestuurd werken en experimenten in samenwerking met ketenpartners.

Opstellen nieuwe agenda armoede

We gaan in samenwerking met partners, betrokkenen en de raad een nieuwe agenda voor armoede opstellen. Belangrijkste thema’s in de armoedeproblematiek zijn preventie en vroegsignalering, het aanpakken van schulden, het bieden van de juiste ondersteuning en aandacht voor werkende armen en  kinderen in armoede en werkende armen. Hiervoor starten we projecten en interventies en werken we lokaal en landelijk samen met verschillende partijen, zoals in de Brede Schuldenaanpak.

Leren van maatwerk

We willen leren van maatwerk en doorgaan met experimenteren. De effectiviteit van de plannen van aanpak en de maatwerkoplossingen worden periodiek geëvalueerd en op basis hiervan wordt de aanpak doorontwikkeld. Daarnaast wisselen we ervaring en kennis uit met andere gemeenten en ministeries in de City Deal Eenvoudig Maatwerk. In de pilot Mobility mentoring worden inzichten uit de (hersen)wetenschap gebruikt om onze aanpak verder te verbeteren.

Lasten & baten

Lasten

€ 12.087

15,9 %

Baten

€ 686

1,2 %

ga terug