Prestatie
De missie van Zaanstad is om de gehele gemeente uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te maken. Klimaatneutraal betekent dan: alle activiteiten tezamen genomen hebben geen impact op het klimaat. Daarbij ligt focus op het reduceren van de CO2-uitstoot door energiegebruik. Zaanstad gaat uit van de kracht van de samenleving. De gemeente voert regie door mensen bij elkaar te brengen, kennis te leveren en mee te denken over externe financiering van acties die door andere partijen worden uitgevoerd.
Daarbij geeft de gemeente het goede voorbeeld waar zij kan.
In de samenleving moet anders worden omgegaan met (fossiele) energie omdat het klimaat op aarde fors verandert. Het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 was een belangrijke stap in de richting van een duurzamere aanpak. Dit akkoord geeft richting aan het beleid voor de komende decennia.
In Nederland wordt nu op vele fronten gewerkt aan de vertaling van de internationale afspraken in een nationaal Klimaatakkoord. Zaanstad verwacht grote effecten op alle beleidsvelden en het is zaak daar goed op voor te sorteren in een Zaans Klimaatakkoord.
Zaanstad heeft de afgelopen jaren met de Zaanse Energie Agenda de eerste stappen gezet in het klimaatneutraal maken van de stad. De verduurzaming van Zaanstad gaat minder snel dan gewenst. De opgave is veel groter en taaier dan gedacht. Ooit werd gesproken over “Zaanstad klimaatneutraal in 2020”. Een meer realistische ambitie is: klimaatneutraal in de periode 2030-2040.
Het plan van aanpak voor Zaanstad CO2 neutraal biedt een integraal overzicht en aanpak van de activiteiten gericht op het realiseren van Zaanstad klimaatneutraal voor alle begrotingsprogramma’s. Onderstaande activiteiten maken deel uit van het plan van aanpak.