Begroting 2019 - 2022

Een aantrekkelijke stad voor ondernemen

Meer ruimte voor ondernemerschap en werkgelegenheid

Prestatie

Van oudsher is de maakindustrie in de Zaanstreek van groot economisch belang geweest. Ontwikkelingen in deze sector, zoals de snel voortschrijdende innovatie en het zogenaamde ‘reshoring’ (de terugkeer van een deel van de maakindustrie vanuit de lagelonenlanden naar Europa) bieden kansen voor Zaanstad die passen binnen de duurzame ambities en het creëren van werkgelegenheid, ook voor minder theoretisch geschoolden die goed opgeleid zouden moeten worden tot vakman of vakvrouw middels een “Hogeschool voor de Handen”. In het ondersteunen van reeds aanwezige ondernemingen en het werven van nieuwe bedrijven zal de maakindustrie daarom een belangrijk speerpunt vormen.

Ondernemers zorgen voor economische waarde en werkgelegenheid. Bedrijven hebben behoefte aan ruimte om te ondernemen, goede bereikbaarheid, lage regeldruk en goede gemeentelijke dienstverlening. Het creëren van randvoorwaarden voor een gunstig vestigingsklimaat resulteert in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. Om een van de mkb-vriendelijkste gemeenten van Nederland te worden, creëert de gemeente ruimte en faciliteert zowel grote gevestigde als kleine startende bedrijven bij de vestiging, verplaatsing en uitbreiding van hun activiteiten. Zaanstad investeert extra in het bedrijvenloket en dienstverlening aan ondernemers.

Daarbij wil Zaanstad bedrijven in de stad verbinden aan belangrijke opgaven op het gebied van economische diversiteit en innovatie, circulariteit, duurzaamheid en inclusiviteit.

De ruimte voor economische ontwikkeling wordt steeds schaarser. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden over welke bedrijvigheid bij Zaanstad en haar opgaven past. De transformatie van bedrijventerreinen draagt bij aan een toekomstbestendige mix van wonen en werken. Zaanstad ondersteunt de transformatie met actieve vestigingsbegeleiding. De Achtersluispolder is hiervan een voorbeeld.

De economische structuur van Zaanstad is eenzijdig georiënteerd en hiermee kwetsbaar. Om de structuur robuuster te maken is een verdere differentiatie van de economie noodzakelijk. Zaanstad richt zich daarbij enerzijds op bestaande industriële bedrijven om de economische basis te verdiepen. Dit werkt ook gunstig door op het netwerk van de Zaanse industrie (toeleveranciers, afnemers, dienstverleners en kennisinstellingen). Anderzijds speelt Zaanstad in op groeisectoren zoals toerisme, circulaire economie, technologie en zorg om de economische structuur veelzijdiger te maken.

Uiteraard zet Zaanstad zich in voor een divers aanbod in de winkel- en horecagebieden en voor levendige weekmarkten om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. Wij scheppen de juiste voorwaarden die ondernemers stimuleren tot economische activiteiten, zoals het opzetten van een BIZ regeling in het centrum van Zaandam. Dat geldt ook voor startups en ZZP’ers, die Zaanstad zowel op informele werklocaties als in bedrijfsverzamelgebouwen en broedplaatsen, ruimte wil bieden om zich te kunnen ontwikkelen. Deze bedrijvigheid versterkt ook de economie op wijkniveau, en biedt zo Zaankanters mogelijkheden tot (economische) ontplooiing en zelfredzaamheid.

Zaanstad investeert in partnerschap met bedrijven en verdiept zich in hun leefwereld: wat hebben zij nodig om succesvol te ondernemen? Anderzijds vraagt Zaanstad hen in hun bedrijfsvoering meer aandacht te hebben voor zaken als inclusief werkgeverschap, circulariteit en het gebruik van schonere energiebronnen. We benaderen werkgevers actief en maken heldere prestatieafspraken met bedrijven in de Industrieagenda. Tenslotte wordt onderlinge samenwerking tussen bedrijven verder gestimuleerd.

Activiteiten

Opstellen strategie bedrijventerreinen

Samen met de stad is gekozen voor binnenstedelijke ontwikkeling. Dat betekent groei in de bestaande stad en transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde woon-werkmilieus. Dit heeft effect op de ruimte voor (bepaalde typen) bedrijvigheid. Hoe gaat Zaanstad om met een steeds beperkter aanbod aan bedrijventerreinen en is er voldoende ruimte om de transformatieopgave te accommoderen? De notitie Strategie Bedrijventerreinen en bijbehorend uitvoeringsplan geven antwoord op deze vragen en zijn gereed eerste kwartaal 2019.

Versterken regionaal economische samenwerking en afstemmen vestigingsbeleid in de Metropoolregio Amsterdam, Noordzeekanaalgebied en Zaanstreek-Waterland

De arbeidsmarkt stopt niet bij de gemeentegrenzen. Binnen de Metropoolregio Amsterdam werken we samen om te komen tot afstemming over de kwantiteit en kwaliteit van werklocaties. Binnen de MRA is op het food-dossier sprake van intensieve samenwerking. Daarnaast geven we uitvoering aan de regionaal economische samenwerking met Zaanstreek-Waterland.

Opstellen horecavisie en vernieuwen van het beleid

Het horeca-aanbod in de stad groeit gestaag en de diversiteit hierin neemt verder toe. Hoe zien we de aansluiting van dit aanbod in relatie tot de groei van het toerisme en de stad? En op welke plekken? Hoe kunnen we huidige en toekomstige ondernemers beter faciliteren? Een geactualiseerde visie en beleidsdocument geven op deze vragen antwoord.

Organiseren en in stand houden van een gedifferentieerd en kwalitatief aanbod van detailhandel en opstellen marktvisie

De toevoeging van 20.000 woningen zorgt ervoor dat de stad verandert. Daarmee verandert ook vraag van de inwoners. Het toevoegen van verblijfsaccommodaties leidt tot de behoefte aan meer en ook andere winkels, ook op de markt. Wij anticiperen op deze ontwikkeling en werken samen met de ondernemers op de warenmarkt aan een divers en kwalitatief aanbod, dat tegemoet komt aan de veranderende vraag.

Bedrijven verbinden aan de opgaven van de stad

In onze contacten met bedrijven hebben we aandacht voor wat bedrijven nodig hebben om bij te dragen aan stedelijke opgaven op het gebied van onder meer inclusiviteit, circulariteit en energietransitie. Waar mogelijk maken we hierover resultaatafspraken met de bedrijven.

Opzetten en uitvoeren programma voor het stimuleren van ondernemerschap (incl. ZZP)

Hierin werken we uit hoe we de vestiging en ontwikkeling van bedrijfsverzamelgebouwen en broedplaatsen stimuleren en ondersteunen, hoe we het aanbestedingsbeleid van Zaanstad meer richten op startups en ZZP’ers en hoe we startups actief verbinden met gevestigde bedrijven en startup platforms in de MRA.

Opstellen en doorontwikkelen van de Industrieagenda met het bedrijfsleven

Het industrieoverleg wordt voortgezet. In overleg met de tien grootste industriële bedrijven wordt een strategische samenwerkingsagenda voor de komende jaren vastgesteld.

Lasten & baten

Lasten

€ 2.114

95,5 %

Baten

€ 100

100,0 %

ga terug